De oppositiefracties in de Tweede Kamer zijn teleurgesteld over de voorstellen waarmee het kabinet hun steun probeert te verwerven voor zijn begrotingsplannen. Ze vinden wat er nu geboden is “volstrekt onvoldoende”. Woensdag praat minister Dijsselbloem van Financiën met de oppositiepartijen afzonderlijk.
Gezamenlijke gesprekken, waarbij ook de regeringsfracties VVD en PvdA meededen, leidden maandag en dinsdag niet tot een doorbraak. Het kabinet heeft steun van een deel van de oppositie nodig omdat het in de Senaat geen meerderheid heeft.
Dinsdagavond legde Dijsselbloem een notitie met ideeën op tafel. Het gaat onder meer om het terugschroeven van een aantal belastingverhogingen en extra geld voor onderwijs.
De maatregelen zouden betaald moeten worden uit het belasten van dingen die slecht zijn voor het milieu, zoals een vliegtaks, een hogere belasting bij de aankoop van een auto en het extra belasten van drinkwater.
Keuzemenu
De oppositiepartijen wezen dit “keuzemenu” eensgezind van de hand. Ze willen meer hervormingen en minder lastenverhogingen. De partijen zeggen dat het kabinet nauwelijks beweegt.
Volgens CDA-Kamerlid Eddy van Hijum kan de huidige patstelling niet blijven duren. "Er komt een moment dat je conclusies moet trekken." Ingewijden sluiten niet uit dat het CDA afhaakt als er niets verandert.
Gezamenlijk overleg
Dijsselbloem liet zich dinsdag na de besprekingen vrij positief uit. "Zolang er gesproken wordt, is er reden voor optimisme." De minister constateerde wel dat de oppositiepartijen op onderdelen sterk uiteenlopende ideeën hebben, die moeilijk te verenigen zijn.
Mochten de afzonderlijke gesprekken woensdag goed verlopen, dan volgt er 's avonds waarschijnlijk weer een gezamenlijk overleg
Van de oppositiepartijen doen PVV, SP en Partij voor de Dieren niet mee aan het overleg met Dijsselbloem. Zij vinden dat het kabinet moet aftreden.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl